Onvrede over Nederlands-Arabische campagnebrief in Kortrijk
Foto: open vld
Vorige week deelde Mohamed Ahouna, vierde opvolger voor de kamerlijst van Open VLD in West-Vlaanderen, tweetalige verkiezingsflyers uit in Kortrijk. Dat een van die talen Arabisch was, vindt Vlaams Belang niet kunnen. Ook oppositiepartij CD&V heeft bemerkingen.

Bezoekers van het vrijdaggebed in de moskee in Kortrijk kregen eind vorige week een Nederlands-Arabische campagnebrief van Mohamed Ahouna toegestopt. 'Open VLD wil een samenleving zonder discriminatie', staat er onder meer op te lezen, en onderaan prijkt ook de handtekening van lijsttrekker Vincent Van Quickenborne. 'Dit kan niet', zegt Maarten Seynaeve van Vlaams Belang Kortrijk in Het Laatste Nieuws.

Seynaeve ziet hierin een 'compleet verkeerd signaal dat onze stad zich aanpast aan de nieuwelingen, en niet andersom'. Ook oppositiepartij CD&V is niet te vinden voor de aanpak van de burgemeester. 'We hebben geen probleem met de taal op zich, maar de omgeving van een moskee is niet de plaats om campagne te voeren, net zoals de omgeving van een kerk dat ook niet is', klinkt het in de krant.

Van Quickenborne zelf ziet het probleem niet. Het mag, want 'de tekst staat immers ook in het Nederlands op de flyer.' Volgens hem is het de bedoeling om de mensen van de eerste generatie van allochtonen, die het Nederlands nu eenmaal niet altijd even goed begrijpen, ook te bereiken. 'Ook mensen die de taal niet machtig zijn, hebben recht op informatie', treedt Ahouna hem bij.