Coalitie van premier al-Maliki wint verkiezingen in Irak
Nouri al-Maliki Foto: AP

De coalitie van regeringsleider Nouri al-Maliki is bij de parlementsverkiezingen in Irak als sterkste politieke macht uit de stembus gekomen. De kiescommissie maakte maandag in Bagdad het officiële eindresultaat bekend.

De Rechtsstaatcoalitie veroverde 92 van de in totaal 328 zetels. Mailiki is echter bij de vorming van een regering aangewezen op andere blokken.

De regeringsvorming zou wel eens lang op zich kunnen laten wachten. Want de sjiitische premier heeft vele critici. Soennitische partijen beschuldigen hem van discriminatie. De concurrerende sjiitische machtsblokken zijn het niet eens met zijn autoritaire wijze van besturen. Indien al-Maliki een nieuwe regeringscoalitie kan vormen, zou het zijn derde ambtsperiode als premier zijn.

De tweede en derde plaats worden eveneens door machtsblokken bezet, die door sjitische partijen gedomineerd worden. De al-Ahrar-beweging dwong 33 zetels af en de al-Muwatin-coalitie van Ammar al-Hakim behaalde 29 mandaten. De kiesopkomst aan de verkiezingen van eind april schommelde ondanks de terreur en het geweld rond de 60 procent.

Irak wordt al jaren door een machtsstrijd tussen soennitische en sjiitische moslims geteisterd. Alleen al in 2013 hebben aanslagen, gewapende overvallen en gevechten volgens VN-cijfers aan 8.868 mensen het leven gekost.