De Brusselse beurs is de nieuwe week met lichte winst gestart. De Bel20-index steeg 0,23 procent tot 3.105,37 punten. Van de twintig aandelen in de elitekorf eindigden er veertien in de plus. Bij de kleinere waarden zette Nyrstar zijn glijvlucht niettemin verder.

Bij de grote waarden werden de winnaars aangevoerd door Telenet. De telecomtitel werd door een sterke sprint in de namiddaghandel 3,72 procent meer waard bij een slotkoers van 42 euro. Daarmee komt meteen een eind aan de onafgebroken daling die het aandeel sinds 9 mei had ingezet.

Ook D’Ieteren zat in de herstelmodus. De autogroep kreeg vrijdag na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten voor 2014 nog een tik van 5,11 procent. Maandag recupereerde het aandeel 2,20 procent om af te vlaggen op 31,33 euro. Zowel ING als KBC Securities raden aan het aandeel te houden. ING geeft een koersdoel van 33,00 euro, KBC houdt het op 35,00 euro.

Bekaert veerde 1,82 procent op tot 27,09 euro. Sinds vorige week is graaf Paul Buysse niet langer voorzitter van de onderneming. Hij is afgelost door Bert De Graeve. Die gaf het dagelijks beleid in handen van de Brit Matthew Taylor.

Colruyt kon 1,66 procent winnen om uit te komen op 42,37 euro. Bank Degroof blijft nochtans kritisch voor de distributeur, die te lijden kan krijgen onder de daling van de voedselprijzen. Het koersdoel blijft staan op 36 euro.

Brede markt

Op de brede markt verdapperde Connect Group 4,44 procent tot 1,88 euro. Daarmee veegde het assemblagebedrijf van elektronische componenten het verlies van de voorbije tien dagen weg.

Genticel deed nauwelijks onder met een vooruitgang van 3,72 procent en een slotkoers van 6,70 euro. KBC Securities is de opvolging van het aandeel gestart met een koersdoel van 9 euro. Genticel doet onderzoek naar een vaccin tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

De trein van de verliezers werd bij de grote waarden getrokken door Cofinimmo. De vastgoedbevak liet 4,05 procent liggen bij een slotkoers van 87,22 euro. Dit was het gevolg van het knippen van een coupon van 6 euro. De aandeelhouders krijgen de keuze tussen een cash uitbetaling of een omzetting in nieuwe aandelen.

UCB moest eveneens achteruit. De biofarmagroep leverde 1,80 procent in bij een slotnotering van 56,06 euro. Petercam legt het koersdoel op 53,00 euro. Het beurshuis verwacht dat de verkoopcijfers van enkele stermedicijnen minder sterk zullen stijgen dan verwacht.

Bij de kleinere titels kreeg Nyrstar een grote tik. De materialengroep leverde bijkomend 10,02 procent in om af te sluiten op een slotkoers van 2,31 euro. Vrijdag was de titel al 5,35 procent weggezakt. Het bedrijf gaat door met de herontwikkeling van zijn smelterij in het Australische Port Pirie. Er komt een nieuwe installatie die 338 miljoen euro zal kosten en tegen 2018 klaar moet zijn. Dit zal echter de schuldenlast van het bedrijf verder doen oplopen. Bovendien duurt het nog even vooraleer de investering inkomsten oplevert.