159 vakbondsmensen roepen op om voor PVDA+ te stemmen
‘Ik versterk links. Ik stem PVDA+’ Foto: PVDA+

Meer dan 150 syndicalisten uit heel Vlaanderen hebben een oproep om voor PVDA+ te stemmen ondertekend. Dat stelt de partij maandag in een persbericht. ‘Strijden voor je rechten is geen misdrijf’, klinkt het.

‘Ik versterk links. Ik stem PVDA+’ Die oproep wordt door 159 vakbondsmensen ondersteund. Het gaat om 59 leden van het ACV en 100 uit de centrales van het ABVV. Met 170 vakbondsmensen op haar lijsten zette PVDA+ reeds de toon over welke stem ze in het parlement wil laten horen. ‘Wij willen echt de stem van de werkende bevolking in het parlement laten weerklinken’, zegt voorzitter Peter Mertens.

In het persbericht worden enkele van de ondertekenaars aan het woord gelaten. De vrees dat de werkende bevolking ‘de nieuwe armen van morgen’ zullen worden, klinkt vaak. ‘Sociale vooruitgang kun je alleen bewerkstelligen door druk van onderuit’, zegt Marc Van Thielen (ACV). ‘Het programma van de PVDA+ sluit het dichtst aan bij de eisen van de vakbonden’, zegt Danny Pauwels (ABVV).

‘Geen holle woorden’

‘Het is een bewuste keuze om zoveel vakbondsmensen op onze lijsten te zetten’, zegt Mertens, lijsttrekker voor de Kamer in de provincie Antwerpen. ‘Wij zijn de Partij van de Arbeid, maar dat zijn niet zomaar holle woorden. De realiteit van de werkende bevolking zit in ons DNA en dat uit zich in de mensen die op onze lijsten staan.’

Dat valt bij de syndicalisten niet in dovemansoren. ‘De PVDA+ vertrekt van de basis en slaagt erin om mensen te organiseren in de wijken en in de fabrieken. Welke andere partij doet dat nog?’, vraagt Mike De herdt (ex-ABVV-Jongeren) zich af. ‘Het viel me op dat de PVDA+ bij elke sociale strijd aanwezig was’, zegt vormingswerker van de ABVV Rudy Sohier. ‘Strijden voor je rechten is geen misdrijf’, concludeert Gunter Breugelmans (ACV-BIE Petroleum).