Poetin bezoekt China met gasdeal in het verschiet
Archiefbeeld: Vladimir Poetin Foto: BELGAIMAGE

De banden met het Westen staan zwaar onder druk door de crisis in Oekraïne, dus richt de Russische president Vladimir Poetin zijn blik op het oosten. Dinsdag reist hij voor een tweedaags bezoek af naar China, waar onder meer een onderhoud met president Xi Jinping op het programma staat.

Temidden de Oekraïneproblematiek, waarin Rusland diametraal tegenover de Verenigde Staten en Europa staat, wil Moskou de goede banden met Peking aanhalen -China houdt zich ook afzijdig in de Oekraïnecrisis. Poetin hoopt onder meer een gasverdrag af te sluiten met de Chinezen om zo de druk op Europa te verhogen. “De betrekkingen tussen Moskou en Peking staan op een hoogtepunt”, zo zei Poetin maandag aan het Chinese persagentschap Xinhua, “De goede banden met China uitbouwen is zonder twijfel de diplomatieke prioriteit van Rusland”.

De onderhandelingen over een gasovereenkomst tussen Rusland en China zijn al jaren aan de gang. Beide landen bleven discussiëren over details en de prijs. Maar de crisis in Oekraïne zou de onderhandelingen in een stroomversnelling gebracht hebben. Volgens Poetin is er nu een akkoord in de maak. “Voor Rusland betekent een dergelijk akkoord een diversifiëring van de afzetmarkt”, aldus Poetin. China zal vanaf 2018 jaarlijks ongeveer 28 miljard kubieke meter gas uit Rusland krijgen, goed voor eenderde van het gasverbuik in het meer dan 1 miljard inwoners tellende land.