Ruim 300 getuigen moeten Mladic vrij krijgen
Foto: AP

Op het proces voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag tegen ex-generaal Ratko Mladic heeft de verdediging het woord gekregen. Meer dan 300 getuigen zijn opgeroepen om hem vrij te pleiten van volkerenmoord.

De 72-jarige Mladic wordt ervan verdacht onder meer verantwoordelijk te zijn voor de moord op 7.000 moslims in het Bosnische Srebrenica in 1995. Het gaat om de ergste oorlogsmisdaden sinds Wereldoorlog II. In totaal zijn er elf aanklachten tegen Mladic.

De advocaten van Mladic pleiten voor de vrijspraak. Maandag kwamen de eerste getuigen van de verdediging aan bod.

Hoewel de aanklager Mladic ervan beschuldigt het bevel te hebben gegeven tot aanhoudende bombardementen tijdens de belegering van Sarajevo tussen 1992 en 1995, sprak de eerste getuige, een voormalige Servische officier, dat tegen. Hij gaf aan dat hij bij de belegering van Sarajevo nooit het bevel kreeg burgerdoelen aan te vallen en op burgers te schieten.

Meer dan 10.000 mensen werden gedood toen Servische troepen met scherp schoten op de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. De aanklager beschuldigt Mladic ook van de vervolging van Bosnische moslims en Kroaten in Bosnië-Herzegovina.

De ex-generaal was gedurende 16 jaar op de vlucht toen hij in 2011 in Servië opgepakt werd, waarna hij uitgeleverd werd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Het proces is al twee jaar aan de gang. Mladic riskeert levenslang. Ook Karadzic, aanvoerder van de Servische troepen destijds, moet zich verantwoorden voor het VN-Tribunaal, eveneens in het kader van de volkerenmoord in Srebrenica en andere oorlogsmisdaden.