Vier leeuwen in beslag genomen bij circus in Luik
Foto: @NHCopglabbeek

In het Luikse Fléron heeft Dierenwelzijn vier volwassen leeuwen in beslag genomen bij een buitenlands circus. De dieren zijn overgebracht naar het natuurhulpcentrum in Opglabbeek.

Sinds 10 maart 2014 geldt in België een verbod om wilde dieren te houden en op te voeren in circussen. Het is de eerste keer dat dieren in beslag worden genomen sinds de nieuwe wetgeving.

Twee maanden geleden had Dierenwelzijn al een proces-verbaal opgesteld tegen het Frans circus dat momenteel in ons land rondtrekt. Niet alleen voor de aanwezigheid van leeuwen maar ook omdatde dieren te klein gehuisvest waren.

Na een opvolgingscontrole bleek dat het circus geen stappen had ondernomen om de wetgeving te respecteren. Het circus kreeg nog tot 16 mei de tijd om een andere bestemming te vinden voor de leeuwen.

Naar Afrika

Maandag zijn de dieren dan in beslag genomen met de steun van de lokale politie. Voorlopig worden ze opgevangen in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek. Er wordt onderzocht of de leeuwen binnen een redelijke termijn overgebracht kunnen worden naar een dierenpark of een reservaat in een Afrikaans land. De eigenaar kan wel nog in beroep gaan bij het gerecht om zijn dieren alsnog terug te krijgen.