Barbara Pas daagt Kristof Calvo voor de rechter
Kristof Calvo en Barbara Pas in ‘Terzake14’. Foto: VRT

Barbara Pas, de fractieleidster van Vlaams Belang in de Kamer, trekt naar de rechter tegen Groen-parlementslid Kristof Calvo na uitspraken in het debatprogramma Terzake14. Calvo noemde Pas tijdens het debat een racist.

Barbara Pas was samen met Gerolf Annemans op 14 mei te gast in ‘Terzake14’. Op het einde van de uitzending schotelde uitdager Kristof Calvo (Groen) Pas de vraag voor waarom het Vlaams Belang haat blijft zaaien en de samenleving blijft vergiftigen.

‘Ik denk dat collega Calvo hier verwijst naar onze veroordeling in 2004. Ik ben geen racist, ik voel me niet aangesproken’, zei Pas. Waarop Calvo: ‘U bent wel een racist, en racisme is geen kinderspelletje, het is een misdrijf.’

‘Racisme is een ernstig misdrijf waaraan ik mijn nooit heb bezondigd. En dat zal ik ook nooit zal doen’, stelt Pas in een persbericht. ‘Het immigratiedebat heeft niets met racisme te maken maar alles met het veiligstellen van ons sociaal model zoals we dat vandaag kennen.’

‘De lasterlijke uitlatingen van Calvo tasten mij aan in mijn eer’. Pas wil een morele schadevergoeding van 1 euro.

Calvo staat naar eigen zeggen nog steeds voor 100 procent achter zijn uitspraak en krijgt daarin de steun van de partij. 'Vlaams Belang blijft zich voortdurend schuldig maken aan racisme. Het is de plicht van elk democratisch politicus om dat te blijven aankaarten', stelt hij.