Sportartsen pleiten voor sportmedisch geschiktheidsonderzoek
Archiefbeeld 20km van Brussel Foto: Belga

De vereniging van Sport- en Keuringsartsen (SKA) herhaalt naar aanleiding van het overlijden van een jonge deelnemer aan de 20 kilometer door Brussel en de vele medische interventies zondag het houden van een sportmedisch geschiktheidsonderzoek. ‘Met een sportmedisch onderzoek zullen we nooit alle medische problemen kunnen vermijden, maar de waarde van preventief sportmedisch onderzoek, dat breder is dan alleen het cardiale, moet meer benadrukt worden’, aldus een persbericht.

Dit sportmedische onderzoek maakt deel uit van het actieplan gezond sporten van Vlaams minister Muyters en wordt momenteel vooral uitgevoerd door sport- en keuringsartsen in Vlaanderen. Vanaf eind juni kunnen geïnteresseerde huisartsen dit ook aanbieden aan hun sportende patiënten na een opleiding, aldus SKA. In Frankrijk is een medisch attest verplicht voor alle sportevenementen.

Via de ‘sportkeuring’ website kunnen patiënten inloggen en per sportdiscipline nagaan of een sportmedisch onderzoek raadzaam is.

Dit onderzoek biedt de mogelijk om een ‘sportpaspoort’ aan te maken zodat de sporter met één medische toelatingsformulier aan verschillende sportevents kan deelnemen, dit meestal voor een periode van 2 jaar.

SKA stelt zich tot slot ook de vraag of een zware loopwedstrijd van 20 km met een hellende eindstrook wel geschikt is voor 40.000 mensen. ‘Een halve marathon is een zware loopinspanning, zeker in warme omstandigheden, een dergelijke zware finale vraagt om problemen. We moeten de deelnemers aan deze initiatieven beter informeren zodat ze beter kunnen inschatten of ze wel voldoende voorbereid zijn om dergelijke inspanning tot een goed einde te brengen’, aldus de vereniging.