Unicef: ‘Honderdduizenden kinderen in Zuid-Soedan bedreigd door honger en ziekte’
Dinka-jongens spelen voetbal in een vluchtelingenkamp in Minkamman. Foto: EPA

Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef is het leven van honderdduizenden kinderen in Zuid-Soedan bedreigd door honger en ziekte, waaronder cholera. De organisatie brengt het probleem onder de aandacht aan de vooravond van de Oslo Humanitarian Pledging Conference voor Zuid-Soedan.

Volgens Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, zal tegen het einde van dit jaar de helft van de 12 miljoen Soedanese burgers in levensgevaar zijn. Ze zullen op de vlucht zijn, zware honger lijden of mogelijk zelfs gestorven zijn.

‘De situatie wordt steeds dramatischer voor de kinderen van het land, die meer dan de helft van de bedreigde bevolking uitmaken', meldt Unicef in een persbericht.

De droom van een veilig en vredig Zuid-Soedan is veranderd in een ware nachtmerrie voor de kinderen. De kinderen hebben humanitaire hulp nodig en wel nu. Ze hebben leiders nodig die hen beschermen en hun toekomst veilig stellen. Wat ze nodig hebben is een wereld die naar hen luistert en die actie onderneemt.
Yoka Brandt
adjunct-directeur van Unicef

In de drie gebieden die het zwaarst getroffen worden door geweld (Jonglei, Boven-Nijl en Unity) worden acht op de tien kinderen bedreigd door ziekte en dood.

Cholera en hongerdood

In de hoofdstad Juba is er een uitbraak van cholera. ‘Hoewel 80.000 mensen gevaccineerd zijn, verdubbelt het aantal gevallen dagelijks, wat aantoont dat de dodelijke ziekte zich snel verspreidt’, klinkt het.

Daarbovenop dreigt volgens Unicef de hongerdood voor zowat 50.000 kinderen over het hele land. Het leven van driekwart miljoen kinderen jonger dan vijf jaar is in gevaar door zware voedselonzekerheid. Bij gebrek aan voedzaam eten zijn velen onder hen intussen aangewezen op het eten van wortels en gras.

Meer dan een half miljoen kinderen zijn gevlucht voor het aanhoudende geweld. Voor vrouwen en meisjes dreigt ook een groeiend gevaar om slachtoffer te worden van aanranding, verkrachting en ander geweld. Aan beide kanten van het conflict hebben milities meer dan 9.000 kinderen gerekruteerd.

Unicef dringt aan op een politieke oplossing. ‘De verwoestende impact op de meest kwetsbare groepen, en in het bijzonder de kinderen, is buitengemeen groot’, klinkt het.

De organisatie eist ook dat het geweld tegen kinderen en vrouwen stopt en dat er een einde komt aan de rekrutering van minderjarigen. ‘Kinderen zijn een vredeszone.’

Een filmpje van Unicef over kinderen die groot gevaar lopen in Zuid-Soedan (Engelse ondertiteling):