Terdoodveroordeelde wil eigen executie laten filmen
Archiefbeeld Foto: AP

Eind april is een executie in de Verenigde Staten geëindigd in een gruwelijke marteling. Omdat de gifcocktail niet efficiënt was, stierf Clayton Lockett na 43 minuten uiteindelijk aan een hartinfarct. Toch wordt binnenkort opnieuw een terdoodveroordeelde op die manier geëxecuteerd in de staat Missouri. De betrokkene, Russell Bucklew, wil nu dat zijn executie gefilmd wordt om een schending van zijn burgerrechten door de Amerikaanse staat - weliswaar postuum - te kunnen bewijzen.

‘Ik heb nu dubbel zoveel angst voor het einde’, verklaarde Bucklew aan de Britse krant The Guardian, alluderend op het gruwelijke voorval dat zijn voorganger te beurt viel. Lockett stierf immers aan een hartaanval na een pijnlijke strijd, omdat niet alle chemicaliën in de gifcocktail zijn bloedbaan bereikten. Ooggetuigen hebben het over afgrijselijke taferelen.

Bucklew wil de Amerikaanse staat laten boeten, mocht de marteling zich woensdag herhalen tijdens zijn executie. Daarom wil hij alles op beeld laten vastleggen. Daartoe diende zijn advocaat, Cheryl Pilate, vrijdag een verzoekschrift in. ‘Als de autoriteiten zelfzeker genoeg zijn om Russell Bucklew te executeren, moeten ze ook zelfzeker genoeg zijn om de executie te filmen’, verklaarde ze daarover.

Zijn advocaat wilde tegelijk ook te weten komen welk gif de overheid wil gebruiken om hem te doden en waar het vandaan komt. Het ministerie van Justitie van Missouri wees beide aanvragen echter af. Noch het filmen, noch de informatie werd toegestaan, omdat de terdoodveroordeelde geen grondwettelijk recht heeft daarop. ‘Het doet ons terugdenken aan de tijd toen terechtstellingen openbare spektakels waren.’

Het lijkt erg moeilijk te zijn om te achterhalen waar het obscure gifmengsel vandaan komt. Europese producenten van zulke chemicaliën weigeren op de materie in te gaan. Verschillende Amerikaanse staten grijpen terug naar nieuwe mengsels, afkomstig van obscure bronnen. Kermit Bye, beroepsrechter in Missouri, liet daaromtrent onlangs optekenen dat ‘het een schoolklas kon zijn die tijdens de chemieles iets ineenknutselt’.