Biertoerisme naar België ‘schaadt Nederland’
Foto: REUTERS

Nederlanders gaan niet alleen voor benzine maar ook voor bier steeds vaker de grens over naar Duitsland en België, waar de accijnzen lager zijn. Dat is schadelijk voor de Nederlandse werkgelegenheid, blijkt uit onderzoek van bureau Regioplan in opdracht van sectororganisatie Nederlandse Brouwers.

Begin dit jaar is de bieraccijns in Nederland verhoogd met 5,75 procent. Daardoor gaan steeds meer Nederlanders hun bier over de grens inslaan in Duitsland en België. Volgens het cijferwerk van de onderzoekers kost dat 2.000 banen bij winkels en horeca en komt hierdoor ook de werkgelegenheid bij de brouwers zelf onder druk te staan. 

De accijnsverhoging pakt ook negatief uit voor de Nederlandse staatskas, berekende Regioplan. In 2013 leverde de accijnsverhoging op bier 24 miljoen euro extra op. Daar staat volgens de onderzoekers een groter verlies aan btw-inkomsten tegenover van 28 miljoen euro.

De brouwers roepen de overheid op de accijnsverhoging terug te draaien en de belasting af te stemmen op de tarieven in de buurlanden. Dat zal gunstig uitpakken voor de overheidsfinanciën, de werkgelegenheid en de kmo’s in de grensstreek, stellen zij.