‘Obesitas is groter gezondheidsrisico dan roken’
Foto: Shutterstock

Er moeten strengere regels komen in de voedingsindustrie, vergelijkbaar met de maatregels die nu al van kracht zijn in de tabaksindustrie.De reden? Volgens Consumer International (CI) en de World Obesity Federation (WOF) vormt obesitas globaal een groter gezondheidsrisico dan roken.

De twee belangenorganisaties zeggen in een rapport dat er foto’s en waarschuwingen op voedselverpakkingen kunnen komen om het risico op obesitas te verkleinen. Daarnaast roepen ze overheden wereldwijd op om de voedselprijzen te gaan beoordelen, belastingen in te voeren op bepaalde producten en meer regels op te stellen voor dranken en voeding.

Zo zou onder meer het zout- , suiker- en vetgehalte in producten kunnen beperkt worden. Een andere mogelijke maatregel is om reclame strenger te selecteren en geen spotjes uit te zenden van minder gezonde producten tijdens programma’s waar veel kinderen naar kijken.

Uit cijfers van het CI en WOF blijkt immers dat het aantal sterfgevallen door obesitas steeds toeneemt. In 2005 stierven 2,6 miljoen mensen aan de gevolgen van zwaarlijvigheid, in 2010 waren dat al 3,4 miljoen mensen.

’We willen een situatie vermijden als in de jaren 60. Toen zei de tabaksindustrie dat er niets mis was met sigaretten, maar 30 à 40 jaar later zijn miljoenen mensen gestorven aan de gevolgen van roken. Als we nu geen actie ondernemen, is de kans groot dat de geschiedenis zich zal herhalen in de voedingsindustrie’, zegt Luke Upchurch van Consumers International aan de BBC.