BC Oostende mikt op de jeugd
Foto: BELGA

Basketbalclub Oostende wil in de toekomst nog meer de kaart van de Belgische jeugd trekken. Dat zei de club maandag bij de bekendmaking van een nieuw strategisch plan. De West-Vlaamse club wil de Belgische jongeren beter laten instromen in de eerste ploeg en herdoopt haar school tot Basketschool Oostende 2020.

De jongste jaren was BCO heel succesvol in de basketbalcompetitie, met een titel in 2012 en 2013 en bekerwinst in 2013 en 2014. Toch wil Oostende niet op zijn lauweren rusten en daarom werd een evaluatie opgemaakt. Oostende stelde na de positieve evaluatie enkele nieuwe basisprincipes op. De eerste ploeg moet zestien man sterk zijn, waarvan tien Belgen. De helft van die kern moet jonger dan 23 zijn. Oostende gaat op zoek naar drie sterkhouders die zich op langere termijn willen engageren in het project.

Om de jongeren nog meer kansen te geven, werd een lijst opgesteld van 17 namen, geboren tussen 1992 en 2001, die geregeld zullen mogen meetrainen bij de eerste ploeg en een eigen fysiek programma krijgen. Het is de bedoeling dat tegen 2020 vijf van die talenten in eerste nationale spelen. De school werd omgedoopt tot Basketschool Oostende 2020. Nick Vande Lanotte wordt algemeen coördinator van het project. Ook de samenwerking met Duva Gistel wordt als succesvol beschouwd. De ploeg promoveert volgend jaar naar tweede nationale.

Het budget van 3 miljoen euro, waarvan 10 procent bestemd is voor de jeugdschool, zal de eerstkomende jaren niet verhoogd worden. Oostende maakt zich sterk dat het deze zomer volledig uit de schulden raakt..