Federaal parket viel binnen bij 77 hackers
Foto: REUTERS

Het federaal parket heeft vorige week dinsdag 74 huiszoekingen laten uitvoeren bij 77 mensen die verdacht worden van de aankoop en het bezit van zogenaamde hackertools, meer bepaald een malware-pakket dat vanuit de Verenigde Staten gecommercialiseerd werd onder de naam ‘Blackshades’.

39 verdachten zijn de voorbije dagen al ondervraagd en 32 van hen gaven toe dat ze het Blackshades-pakket bezaten. Bij de verdachten zitten ook een 20-tal minderjarigen. Dat meldt het federaal parket.

De huiszoekingen, die in zowat alle gerechtelijke arrondissementen van het land plaatsvonden, zijn de uitloper van een strafonderzoek dat van start gegaan is in de Verenigde Staten. Tijdens een onderzoek van de FBI, onder leiding van de procureur van New York, tegen een criminele organisatie die de BlackShades malware vanuit de V.S. wereldwijd commercialiseerde was een BlackShades-server in beslag genomen met gegevens over duizenden personen van over de hele wereld die het softwarepakket of onderdelen ervan hadden aangekocht. De justitiële autoriteiten van de Verenigde Staten brachten daarop de verschillende landen op de hoogte, onder meer via Eurojust.

In België nam het federaal parket midden 2013 het dossier in handen en werd een onderzoek geopend naar 77 verdachten, waarna de verschillende lokale parketten ook op de hoogte werden gebracht. Die rondden hun verschillende dossiers af waarna, in overleg, werd overgegaan tot een gezamenlijke actie, vorige week dinsdag.

De 77 betrokken worden verdacht van het onrechtmatig verkrijgen en bezitten van zgn. ‘hackertools’, een misdrijf waarop gevangenisstraffen van zes maanden tot drie jaar en geldboetes tot 600.000 euro staan.