Britse modedocente Louise Wilson onverwachts overleden

De Britse modewereld is in rouw. Louise Wilson, de modedocente die verschillende grote ontwerpers hielp bij het lanceren van hun carrière, is afgelopen vrijdag overleden in haar slaap. Wilson werd 52 jaar.

Stella McCartney, Alexander McQueen, Jonathan Saunders en Christopher Kane zijn slechts enkele van de vele ontwerpers die veel te danken hebben aan Louise Wilson. Ze was sinds 1992 verbonden aan het Londense Central Saint Martins College of Arts and Design - sinds 1999 hoofd van de modeafdeling - en het is voor een groot deel aan haar inspanningen te danken dat de school geldt als eens van de beste modeopleidingen ter wereld.

Wilson, die tussen 1997 en 1999 ook twee jaar creatief directeur was bij ontwerpster Donna Karan, wordt door haar studenten herinnerd als een strenge en bijzonder kritische professor, maar zorgde er wel voor dat veel van de jonge ontwerpers die ze opleidde het ver schopten. Ze werd in 2008 benoemd tot officier in de Orde van het Britse Rijk, vanwege haar verdiensten voor de mode-industrie.

‘Haar toewijding aan haar leerlingen en haar passie voor creatieve uitmuntendheid zijn legendarisch. Haar diepgaande kennis van mode en onuitputtelijk streven naar financiele steun voor beurzen en dergelijke zijn belangrijk om te begrijpen wat van haar zo’n buitengewone docent maakte’, klinkt het in een mededeling van de Londense modeacademie. ‘Haar nalatenschap zal blijven leven door haar oud-studenten en collega’s die dicht bij haar stonden. Central Saint Martins is dankbaar dat het de afgelopen 22 jaar mocht genieten van de vruchten van haar grote talent.’

De Britse modeontwerpster Stella McCartney betuigde haar steun aan de familie van Louise Wilson - de docente laat een man en een zoon na - via een foto de sociale netwerksite Instagram en de woorden 'Wat een inspiratie en kracht in de modewereld. Niemand kan je ooit vervangen, want je was a true one off. We zullen je allemaal missen Louise'.