Federaties en organisatoren van sportieve evenementen kunnen zelf beslissen deelnemers een verplichte screening te laten uitvoeren. Dat zegt de woordvoerder van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). De minister is er geen voorstander van om een screening door de overheid op te leggen.
In verschillende kranten houden artsen een pleidooi voor een verplichte medische screening van deelnemers aan massale sportevenementen. Aanleiding is de dood van een 28-jarige man tijdens de 20 kilometer door Brussel. Enkele deelnemers kampten ook met hartklachten.
Het nieuwe Vlaams decreet ‘gezond en ethisch sporten’ dat deze legislatuur het levenslicht zag, voorziet in een medische screening. Die zijn voor het eerst sportspecifiek - dus afhankelijk van de sportdiscipline - en kunnen door een huisarts worden uitgevoerd, legt Muyters’ woordvoerder uit.
‘Wie een attest krijgt, kan zeker zijn dat die aan een bepaalde standaard beantwoordt. Verschillende federaties zijn daar ook mee bezig.’
De screening verplicht opleggen, doet het decreet echter niet. ‘Federaties en manifestaties kunnen dat zelf beslissen, maar we denken dat het niet nodig en nuttig is het vanuit de overheid te verplichten’, luidt het.
‘Elke dode is er uiteraard één te veel. We zouden iedereen die intensief een sport gaat beoefenen aanraden zich te laten screenen, maar een verplichting zal ook nooit 100 procent sluitend zijn.’