Belgische overheid leende nog nooit zo goedkoop
Voor minister van Financiën Koen Geens (CD&V) is de lage rente een meevaller Foto: Photo News

België heeft maandag 1,990 miljard euro geleend op de financiële markten, aan historisch lage rentes. Dat is een meevaller voor de federale overheid.

Dat blijkt uit een mededeling van het Agentschap van de Schuld. Het grootste deel bestaat uit staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar. Daarmee werd 1,225 miljard euro opgehaald aan een rente van 1,919 pct. Dat is de goedkoopste tienjaarslening die ooit door de overheid is gesloten.

Daarnaast werd 765 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van obligaties met een looptijd van vijf jaar. Hier bedroeg de rente slechts 0,854 pct.

In beide gevallen was er anderhalve keer meer vraag naar de obligaties dan er eigenlijk werden uitgegeven. Door die grote vraag werd de rente verder gedrukt.

Geen Belgisch fenomeen

Aangezien de rente gezakt is betekent dit dat de overheid ook minder zal moeten uitgeven voor het terugbetalen van de leningen voor de staatsschuld. Voor de begroting van 2014 levert dit een meevaller op. Jean Deboutte, de topman van het Agentschap van de Schuld, gaf eerder aan dat het voordeel dit jaar enkele tientallen tot honderd miljoen euro kan bedragen.

De dalende rente is wel geen uniek Belgisch fenomeen. Ook in andere Europese landen is de rente op overheidsobligaties de jongste weken gedaald. De rente anticipeert daarbij op een versoepeling van het monetair beleid van de Europese Centrale Bank, dat op 5 juni wordt verwacht. Waarnemers verwachten dat de ECB de rentetarieven zal verlagen, wat tot een verdere verlaging van de rente op obligaties kan zorgen. Daarom dat veel beleggers nu al genoegen nemen met een lagere rente.