Vandaag is het exact 40 jaar geleden dat de wereld voor het eerst kennis maakte met Rubik's kubus.

De kubus, ontworpen door de Hongaar Ernö Rubik, is een op het eerste zicht eenvoudige speeltje dat eigenlijk een ware breinbreker is. Rubik gebruikte het voor het eerst in 1974 tijdens zijn lessen.

Nadat de kubus in de jaren ‘80 gecommercialiseerd werd door een speelgoedmaker, werd het een echte rage. De kubus bestaat uit vierkantjes met verschillende kleuren. De bedoeling is om die telkens zo te draaien tot je een geheel gekleurd vlak heb.

Intussen worden er overal ter wereld kampioenschappen gehouden om de kubus zo snel mogelijk op te lossen. Het record staat op naam van Nederlander Mats Valk. Hij krijgt alle kleuren aan dezelfde kant van de kubus in 5,55 seconden. Een robot, Cubestormer 3 genaamd, kan het in 3,253 seconden.

Naar aanleiding van de 40ste verjaardag van het populaire speelgoed, heeft Google een Rubiks Kubus als doodle ingesteld. Door met je muis over de gekleurde vlakken te slepen, kan je zelf bepaalde segmenten van de kubus draaien. Door met de muis naast de kubus te bewegen, kan je de volledige kubus draaien. Daarnaast kan je ook via een teller zien hoe vaak je de kubus al gedraaid hebt.