Koning Filip is maandagvoormiddag in Vilvoorde het stoffelijk overschot van de overleden ex-premier Jean-Luc Dehaene gaan groeten. De koning bleef ongeveer twintig minuten binnen. Het is een traditie dat het staatshoofd een laatste groet uitbrengt aan ministers van Staat.

Koning Filip sprak met Celie Dehaene, de weduwe van de oud-premier. Er was een handvol toeschouwers opgedaagd bij de komst van de koning in Vilvoorde. Bij de begrafenis komende vrijdag zal koning Filip niet aanwezig zijn. Hij laat zich dan traditiegetrouw vertegenwoordigen.

Oud-premier Dehaene overleed vorige donderdag in Bretagne. Daar was hij op vakantie met zijn echtgenote en vrienden. Tijdens een bezoek aan de koekjesfabriek Le Glazik van de Lotus-groep in Briec werd de oud-premier onwel. Enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis. De minister van staat werd begin maart nog geopereerd voor een pancreastumor.

Vrijdag krijgt Dehaene een staatsbegrafenis in de kerk van Vilvoorde. Donderdag is er kans op groeten in het plaatselijke gemeentehuis. In Vilvoorde, waar Dehaene tussen 2001 en 2007 burgemeester was, is een rouwregister geopend. Iedereen kan er terecht op het stadhuis. Ook op het hoofdkwartier van CD&V in de Wetstraat kan een rouwregister getekend worden.

De CD&V had vanwege het overlijden de campagne tot gisteren opgeschort. Na een windstil weekend trekt CD&V de campagne weer op gang. ‘Op zijn Jean-Lucs’, zei minister-president Kris Peeters. ‘Zonder conflicten, met zin voor compromis en stap voor stap.’