Poetin beveelt terugtrekking troepen
Foto: AFP

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn troepen terug naar hun basissen bevolen na de militaire oefeningen aan de grens met Oekraïne. Dat deelt het Kremlin mee.

Poetin laat weten dat hij de terugtrekking beval omdat de oefeningen voorbij zijn. Mogelijk wil Rusland de spanningen met het Westen verminderen in de aanloop van de Oekraïense verkiezingen op 25 mei.

Rusland heeft in het verleden al gelijkaardige mededelingen de wereld ingestuurd, waarop de Navo geen veranderingen waarneemt. Ook nu zegt een medewerker van de Navo dat er geen directe terugtrekking te zien is.

Volgens de Navo heeft Rusland zo’n 40.000 manschappen verzameld aan de grens met Oekraïne. Poetin heeft altijd gezegd dat Rusland het recht heeft om Russisch-sprekenden in Oekraïne te beschermen. Het Westen vreest dat Poetin troepen zou sturen om de pro-Russische separatisten in het oosten van het land te steunen.

Poetin zei ook dat er contacten waren tussen de Oekraïense regering en ‘aanhangers van federalisme’. Hij herhaalde ook de Russische eis dat de ‘strafexpeditie’ tegen separatisten in het oosten van Oekraïne moet beëindigen.