‘Vermist Maleisisch vliegtuig werd neergeschoten’
Archiefbeeld Foto: Reuters

Dinsdag verschijnt in Australië, amper 10 weken na de feiten, een boek over de Boeing 777 die op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking verdween en nog steeds spoorloos is. In ‘Flight MH370: The Mystery’ stelt de auteur, de Brits-Amerikaanse journalist Nigel Cawthorne, dat het vliegtuig ‘tijdens een Amerikaans-Thaise militaire oefening in de Zuid-Chinese Zee is neergeschoten’.

Als om zich bij voorbaat tegen de kritiek in te dekken, voegt Cawthorne daar meteen aan toe dat de nabestaanden van de honderden slachtoffers ‘nagenoeg zeker’ nooit te weten zullen komen wat er precies is gebeurd. De Brits-Amerikaanse journalist gaat met dit controversiële boek met de primeur lopen ‘van het eerste boek over de mysterieuze verdwijning van vlucht MH370’, aldus de Australische krant ‘Sydney Morning Herald’.

Per ongeluk neergeschoten

Cawthorne baseert zich op het relaas van een getuigenis van Nieuw-Zeelander Mike McKay, die, werkend op een olieplatform in de zone, een brandend vliegtuig heeft zien neerstorten in de Golf van Thailand, net voor de kust van Vietnam. Op datzelfde moment waren er een aantal oorlogssimulaties aan de gang in de Zuid-Chinese Zee. Onder meer Thailand, China, Japan, Indonesië en de Verenigde Staten waren betrokken bij die militaire driloefeningen waarbij echte munitie werd gebruikt om gevechtssituaties op het land, in de lucht en in het water zo realistisch mogelijk na te bootsen. ‘Het zou goed kunnen dat een deelnemer van die gevechtsoefeningen per ongeluk het vliegtuig van Malaysia Airlines heeft neergeschoten. Zulke dingen kunnen nu eenmaal gebeuren’, meldt de Britse krant ‘The Independent’.

Doofpotoperatie

‘Niemand wil een nieuw Lockerbie, dus degenen die bij het neerschieten betrokken zijn, hebben er alle belang bij het stilzwijgen te bewaren’, schrijft de journalist. Cawthorne is ervan overtuigd dat het gaat om een internationale doofpotoperatie. De auteur van dit omstreden boek gaat zelfs nog een stap verder en suggereert dat er een valse zwarte doos in de zee is gedropt ter hoogte van de Australische kust om zo de zoektocht naar het toestel af te leiden. ‘Dat er geen wrak is gevonden in de Zuid-Indische Oceaan is op zichzelf al verdacht’, schrijft Cawthorne.

MH370 op filmfestival van Cannes

Ook de filmindustrie heeft al heil gezien in het mysterie rond MH370. In Cannes promoot momenteel een zekere Rupesh Paul een filmproject over het missende vliegtuig, onder de naam ‘The Vanishing Act’. Officieel betreft die film ‘fictie’ en is er geen verband met MH370. Maar dat krijgt Paul zelfs de ganzen niet wijsgemaakt.