WADA zet twee edelgassen op dopinglijst
WADA-voorzitter Craig Reedie. Foto: AP

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft beslist om de edelgassen xenon en argon met onmiddellijke ingang op te nemen in de lijst van verboden producten. Dat meldde WADA-voorzitter Craig Reedie zondag.

‘De boodschap voor de atleten is duidelijk, zegt Reedie. ‘De gassen xenon en argon maken voortaan deel uit van de dopinglijst en het gebruik ervan is dus niet langer toegestaan.’

De discussie over het gebruik van de gassen begon toen bekend raakte dat Russische atleten op de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji mogelijk xenongas inhaleerden. Xenon stimuleert de productie van epo (erytropoëtine), waardoor het lichaam meer rode bloedcellen aanmaakt en beter kan presteren.

Aanvankelijk werd gedacht dat het WADA de gassen pas zou opnemen in de aangepaste dopinglijst van 2015, maar de organisatie wilde daar niet op wachten. ‘Het uitvoerend comité van het WADA heeft unaniem beslist om het gebruik van beide gassen met onmiddellijke ingang te verbieden. De regeringen en organisaties krijgen nog 90 dagen de tijd om de boodschap over te brengen en om hun reglementen aan te passen. Vanaf eind augustus zal het gebruik definitief verboden zijn’, verklaarde Reedie.