DSK dient klacht in tegen film over seksschandaal
Dominque Strauss-Kahn. Foto: AFP

Dominique Strauss-Kahn, de voormalige voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, gaat een klacht indienen wegens laster tegen de film Welcome to New York van regisseur Abel Ferrara. De film, die dit weekend in Cannes werd voorgesteld, is geïnspireerd op het seksschandaal dat aan de basis van de val van DSK lag.

Dat heeft Strauss-Kahns advocaat Jean Veil vanmorgen op radiostation Europe 1 aangekondigd. Veil nam geen blad voor de mond tijdens het interview en noemde de film ‘een stront, een hondendrol’. Strauss-Kahn ‘walgt en is geschrokken van deze film’. Bovendien zit er in een deel van de film antisemitisme, aldus Veil.

DSK heeft zijn advocaten gevraagd om een klacht in te dienen voor laster vanwege de beschuldigingen van verkrachting en de insinuaties die gedurende de hele film gemaakt worden’, zegt Veil. Hij wijst erop dat DSK in de zaak is vrijgesproken door de New Yorkse rechter en dat hij ‘zoals iedereen het recht heeft vergeten te worden’.

Ook de ex van DSK, Anne Sinclair, heeft haar ‘walging’ uitgesproken over de bewuste film, al zei ze erbij niet naar de rechtbank te trekken.

Verwijzing

In Welcome to New York wordt het verhaal verteld van Devereaux, een machtig man die in New York een kamermeisje aanrandt en daarvoor vervolgd wordt. Het verhaal verwijst naar Strauss-Kahn, de Fransman die in 2011 voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds was en in een gelijkaardig seksschandaal verwikkeld geraakte.

Zaterdagavond werd de film, waarin Gérard Depardieu de hoofdrol speelt, voorgesteld in een kleine bioscoop in Cannes, buiten de officiële competitie. Sinds zondagmorgen is hij te zien als ‘video on demand’. In de Franse bioscopen zal hij niet vertoond worden.

De reacties op de film lopen uiteen. Twee Amerikaanse media die de film eerder konden zien, noemden hem ‘gedurfd’ ­(Variety) en ‘schandalig, hilarisch en een beetje vervelend’ (Hollywood Reporter). In de Franse pers is men veeleer negatief.