ArcelorMittal veroordeeld na dodelijk arbeidsongeval
Foto: BELGA

Het staalbedrijf ArcelorMittal is door de Gentse correctionele rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 55.000 euro. Aanleiding is een dodelijk arbeidsongeval in Gent waarbij een Duitse arbeider om het leven was gekomen.

ArcelorMittal moet in totaal 55.000 euro betalen, waarvan 13.750 euro met uitstel. 'De zorg voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers is een uiterst belangrijke verplichting van de werkgever', stelde de rechtbank. Ook onderaannemer Loewe, waarvoor de Duitser werkte, kreeg dezelfde geldboete maar met 27.500 euro uitstel.

Het arbeidsongeval dateert van februari 2011. Een 44-jarige Duitse arbeider werd onwel na het uitvoeren van herstellingswerken aan de vuurvaste bekleding van de staalconvertor. In de convertor worden schroot en vloeibaar ruwijzer omgezet in vloeibaar staal.

Werknemers van de firma Loewe hadden de herstellingswerken uitgevoerd en waren een stelling aan het verwijderen. Een arbeider zag dat zijn collega onwel was geworden en sloeg alarm. De eerste man werd daarna zelf ook onwel. Hij kon nog naar het ziekenhuis gebracht worden, maar voor de tweede man kwam alle hulp te laat.