De Wever: ‘Ook SP.A zit in N-VA-model’
Foto: REUTERS
Het aanpakken van de sociaal-economische uitdagingen primeert na de verkiezingen van 25 mei. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. Volgens De Wever zitten alle Vlaamse partijen in het N-VA-model, met uitzondering van Groen en PVDA.

Het aanpakken van de sociaal-economische uitdagingen primeert na de verkiezingen van 25 mei.  Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever vanmorgen in het Kiescafé van Radio 1 en in een interview met De Standaard.

De Wever maakt zich naar eigen zeggen “geen illusies” over een koppeling van het institutionele aan de regeringsvorming. “Ik ben na 25 mei in eerste instantie niet op zoek naar meer dan 76 zetels”, dus een gewone meerderheid in de Kamer, aldus De Wever.

“Plan A is een regering vormen zonder PS”, stelde de N-VA-voorzitter. De Wever merkte op dat in het partijprogramma van de PS - “498 bladzijden” - de woorden “publieke financiën” niet voorkomen en verwijt de partij “economisch negationisme”. “Het beste compromis met de PS is niet goed genoeg”.

Hij verwees ook naar de jaren tachtig, toen er ook een federale regering zonder Franstalige socialisten op de been werd gebracht. Toen zaten we ook in een economische rampsituatie en moest de situatie op orde worden gezet, luidt het. De herinnering aan de overleden Jean-Luc Dehaene ziet hij als 'een herinnering aan de tijd dat men nog beslissingen durfde nemen. En daar hebben we nu behoefte aan. Het is tijd om de koe bij de horens te vatten.' Hij citeerde daarbij “drie indexsprongen” en het “Globaal Plan”.

Het onderscheid tussen het sociaal-economische en communautaire is in ons land volgens De Wever heel kunstmatig. “De blokkering zit tussen de twee dominante strekkingen”, meent de N-VA-voorzitter. Voor sociaal-economische hervormingen in een bepaalde richting zal je in Vlaanderen een ruime meerderheid vinden, in Wallonië helemaal niet. “Daar zit de essentie van het probleem in dit land en die is communautair”. Hij ziet ook geen partners aan Franstalige kant.

In De Standaard zei De Wever vanmorgen al dat met uitzondering van Groen en PVDA alle Vlaamse partijen in het N-VA-model zitten. ' 'De christendemocraten en de liberalen willen een belastingverschuiving doorvoeren, zodat arbeid goedkoper wordt in dit land. Ze zeggen: de fiscale druk mag niet groter worden. En de SP.A zegt dat ook. Ook de Vlaamse socialisten zitten in het N-VA-model,' aldus De Wever.

De N-VA-voorzitter herhaalde op Radio 1 dat de Vlaamse partijen na 25 mei zo snel mogelijk een blok moeten vormen. Aan Franstalige kant ziet De Wever weinig mogelijke partners. Volgens hem is de MR ‘een centrumrechtse partij in een linkse oceaan’. ‘Ik snap niet waarom er altijd een meerderheid aan Franstalige kant moet zijn, terwijl men dit land wel kan besturen zonder Vlaamse meerderheid,’ aldus De Wever.

Debat met Di Rupo

De Wever betreurde op Radio 1 opnieuw dat hij telkens weer als de boeman wordt opgevoerd. Dat deed hij eerder vandaag ook al in een interview met De Standaard. ‘Wat me wél stoort, is dat Elio Di Rupo me blijft ontvluchten als een zwarte mamba. Hij kan het blijkbaar zelfs niet aan om met mij in één studio te zitten, ook als we niet met mekaar in debat moeten gaan. Vorige week wilde hij niet met mij in TerZake zitten. In één gebouw met de grote boeman? Brrr.’

Hij daagde premier Elio Di Rupo opnieuw uit tot een debat. ‘De taal maakt mij niet uit: Frans, Nederlands of Duits. En als hij mij een handicap wil geven, ook goed. Dan spreek ik wel Duits en mag hij Frans spreken,’ aldus De Wever.

De Wever heeft ook geen ambitie voor een nieuwe termijn als partijvoorzitter. “Mijn derde termijn loopt aan het einde van het jaar af. Ik ben niet van plan een nieuwe kandidatuur te zoeken”.