Concurrentieslag bezorgt Ryanair lagere winst
Foto: BELGA

Ryanair heeft de toenemende concurrentie in Europa en de stijgende brandstofkosten afgelopen boekjaar moeten bekopen met de eerste winstdaling in vijf jaar. Dat blijkt uit de cijfers die de budgetluchtvaartmaatschappij maandag naar buiten bracht.

Ryanair boekte in het eind maart afgesloten boekjaar een nettowinst van 523 miljoen euro. Dat was 8 procent minder dan een jaar eerder. De winst voldeed wel aan de gemiddelde verwachting van analisten. De omzet van het Ierse bedrijf steeg afgelopen jaar met 3 procent tot 5 miljard euro. Mede dankzij goedkopere tickets werden 3 procent meer passagiers aangetrokken dan een jaar eerder.

De concurrentie voor budgetmaatschappijen als easyJet en Ryanair op korte vluchten binnen Europa is de afgelopen tijd flink gegroeid, doordat ook maatschappijen als Air France-KLM en Lufthansa zich met goedkopere vakantievluchten steeds meer op het terrein van prijsvechters proberen te begeven. Daarnaast timmert ook de Spaanse concurrent Vueling, van International Airlines Group, aan de weg.