Ex-trader Jérôme Kerviel in cel
Foto: REUTERS

De veroordeelde Franse beurshandelaar Jérôme Kerviel is aan zijn gevangenisstraf van drie jaar begonnen. Na een lange tocht door Italië stak hij in de nacht van zondag op maandag de grens met Frankrijk over, waarna hij zich meldde bij de politie. Die bracht hem naar de gevangenis in Nice.

De 31-jarige Kerviel werd in maart veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan drie effectief voor het veroorzaken van kolossale verliezen voor zijn voormalige werkgever Société Générale. Hij verspeelde 4,9 miljard euro op de beurs, een van de grootste tradingverliezen ooit. Hij had zondag tot middernacht de tijd om zich aan te bieden in het politiecommissariaat van de grensstad Menton.

De ex-trader werd door twee agenten in burger meegenomen in een wagen en bood geen weerstand.

Kerviel bleef altijd zijn onschuld volhouden. Hij beschuldigt zijn vroegere werkgever ervan zijn handelingen toegedekt te hebben, om zich vervolgens toch tegen hem te keren. Hij riep de Franse president Hollande op de 'onschendbaarheid' te garanderen van de personen die in zijn voordeel willen getuigen in een burgerlijk proces dat nog gevoerd moet worden.