De Iraanse actrice Leila Hatami, jurylid op het filmfestival van Cannes, heeft zich zondag de woede van de Iraanse autoriteiten op de hals gehaald wegens een kus die ze gaf aan de voorzitter van het festival, Gilles Jacob. Volgens de Iraanse viceminister van Cultuur is de houding van de actrice “ongepast”.

Een aantal Iraanse media brachten het beeld naar buiten, weliswaar vaag gemaakt, waarop te zien is dat Hatami Jacob een kus op de wang geeft tijdens de openingsavond woensdag van het filmfestival.

“Degenen die deelnemen aan internationale evenementen zouden rekening moeten houden met de geloofwaardigheid en de kuisheid van de Iraniërs, zodat geen fout beeld van de Iraniërs wordt gegeven”, aldus viceminister van Cultuur Hossein Noushabadi.

“Of ze nu artieste is of niet, de Iraanse vrouw is het symbool van kuisheid en onschuld, dus een dergelijke ongepaste houding zoals op het filmfestival in Cannes is niet conform onze religieuze principes”, aldus Noushabadi.

Volgens de islamitische wet, die in Iran van kracht is sinds de revolutie van 1979, mag een vrouw geen fysiek contact hebben met een man die niet tot haar familie behoort.