Zege KV Oostende sluit Belgische competitie af
Foto: Belga
Oostende heeft zaterdag de finale van Play-off 2 gewonnen door KV Kortrijk in een strafschoppenreeks met 7-6 te verslaan. Na 90 minuten en verlengingen was het 2-2 aan de kust en dat was ook de uitslag van de heenwedstrijd in Kortrijk. KV Oostende mag zich dus winnaar van Play-off 2 noemen, Zulte Waregem is zo zeker van een ticket voor de Europa League.

Play-off 1 en eindronde Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Kortrijk en Oostende hielden het in de eerste wedstrijd van de finale van Play-off 2 op een 2-2 gelijkspel. Voor KVO stond er niks meer op het spel, zij kregen geen Europese licentie en speelden sowieso niet tegen Zulte-Waregem, de vierde uit play-off 1. Bij een zege van Kortrijk moest Essevee wel nog vol aan de bak om het Europees ticket te bemachtigen, maar na een eerste helft zonder echte kansen stond een logische 0-0 op het bord.

Na rust werd er eindelijk gevoetbald, Kortrijk kwam twee keer op voorsprong. De eerste keer gebeurde dat via Stijn de Smet. Die verzilverde in de 54ste minuut een strafschop, na hands van Niels De Schutter binnen de zestien. In de 71ste minuut bracht Jonathan Wilmet Oostende langszij. Toen Elimane Coulibaly een minuut voor tijd de 1-2 scoorde, leek het afgelopen voor Oostende, maar in de slotminuut sleepte Michiel Jonckheere alsnog verlengingen uit de brand.

Die waren een maat voor niets, strafschoppen moesten de beslissing brengen. Siani was de eerste die miste, maar ook de Mets miste voor Kortrijk. Ovono stopte de strafschop van Tomasevic en Martens kon wel scoren, het werd 7-6. Daarop barstte het feest los in Oostende, en ook in Zulte Waregem zullen ze tevreden zijn. De nummer vier van Play-off 1 is nu immers zeker van een plaats in de tweede voorronde van de Europa League. Over het laatste Europees ticket had normaal gezien in een barrageduel beslist moesten worden, maar omdat Oostende geen Europese licentie kreeg, is het ticket sowieso voor Essevee.

Belangrijkste fases:

3' - Santini gaat achter de bal staan bij een vrije trap en ziet zijn poging afwijken in de muur.  Ovono staat op het verkeerde been, maar is opgelucht dat de bal naast gaat.

8'  - Raman heeft een goede balaanname en zet voor vanop de rechterflank.  Santini kan net niet op doel koppen.

33' - Chevalier zet zich door tussen drie man en krijgt de bal tot bij Raman.  Chevalier maakt zich nadien boos omdat hij de bal niet terug kreeg.

54' - Raman dribbelt zich vrij en zet voor.  De Schutter raakt de bal met de hand en Gumienny legt de bal op de stip. De Smet knalt de strafschop beheerst in de hoek. 

61' - Clepkens bokst een hoekschop van Wilmet weg.  Martens neemt de afvallende bal in één tijd op de slof.  De bal wijkt af en De Mets kan de bal nog net van de lijn keren.

71' - Wat er zat aan te komen, gebeurt nu ook. Coussement houdt het overzicht en legt af voor Wilmet, die onhoudbaar binnen knalt.

89' - Kortrijk doet het dan toch! Coulibaly duikt in de rug van Schmisser en duwt de bal voorbij Ovono.

90+1' - Oostende geeft zich niet gewonnen! In blessuretijd devieert Jonckheere een voorzet tussen de benen van Clepkens. We krijgen verlengingen!

90 +2' - Jonckheere tacklet stevig op Chevalier, die zich daarna revancheert en zijn knie in de zij van Jonckheere plant. Gumienny heeft niets gezien, Chevalier komt goed weg.

93' - Jonckheere kan op doel koppen, maar Oussalah kan nog net in hoekschop werken.

99' - De Mets kapt zich knap vrij en speelt dan in op Coulibaly. Die mist echter zijn controle met de rug naar doel.

108' - Capon zet heel goed voor.  Chevalier komt ingelopen, maar werkt de bal net over het doel.

109' - Aan de overkant trapt De Smet in één tijd overhoeks.  Ovono tikt de bal uit de hoek.

118' - Oussalah heeft een knappe actie in huis.  Aan de achterlijn dribbelt hij Coussement en trapt dan laag naar de korte hoek.  Ovono redt met de voeten.

22u36  - Strafschoppen moeten de beslissing brengen. Ze zullen getrapt worden richting de spionkop van Oostende.

Stijn De Smet scoort voor Kortrijk. 1-0

Jali trapt voor Oostende nonchalant in het midden. 1-1

Ook Michael Heylen scoort. 2-1 voor Kortrijk.

Siani kiest voor een stifter in het midden, maar de bal belandt op de lat. Het blijft 2-1 voor Kortrijk.

Ovono pakt de strafschop van de Mets! Het blijft 2-1

Jonckheere trapt een zwakke strafschop, maar de bal gaat onder Clepkens door. 2-2

Pavlovic knalt knap in de linker bovenhoek. 2-3 voor Kortrijk

Sladek knalt hard en onhoudbaar binnen. 3-3

Ook Baptiste Martin faalt niet. 3-4

Ovono scoort voor Oostende. Clepkens raakte de bal nog net. 4-4

Oussalah scoort voor Kortrijk. 4-5

Schmisser trapt knap in de hoek. 5-5

Onder boegeroep trapt Chevalier rustig binnen. 5-6

Ook Foket trapt overtuigend binnen. 6-6

Tomasevic mist! Ovono kiest de goeie hoek. Het blijft 6-6

Martens trapt hard maar precies in de rechter bovenhoek! 7-6  Oostende wint!

Om te onthouden

KV Kortrijk mag niet tegen de buren van Zulte Waregem spelen voor een Europees ticket, maar toch mag Teddy Chevalier zich een gelukzak noemen: de spits van KVK ontsnapte na een gruwelijke tackle op Jonckheere aan een donkerrode kaart. Of zal het bondsparket op basis van videobeelden toch gerechtigheid doen geschieden?

Herbeleef de wedstrijd hier van minuut tot minuut!