'Gender en diversiteit zijn twee thema’s die steeds hoger op de maatschappelijke agenda staan en steeds beter ingeburgerd raken in de hoofden van de mensen en het beleid', dixit minister Pascal Smet. 'Bij veel bedrijven en organisaties is er behoefte aan medewerkers met een specifieke expertise op het gebied van gender en diversiteit. Zij kunnen vooral een rol spelen in situaties waar gestreefd wordt naar gelijkheid voor diverse maatschappelijke groepen.'
De discussie om een master in 'Gender en diversiteit' in te richten bestaat sinds jaren. Nu zijn alle obstakels van de baan. De interuniversitaire Gender en Diversiteit-opleiding zal aangeboden worden als een voltijds programma van 60 studiepunten. De vijf Vlaamse universiteiten staan in voor het verstrekken van de opleiding.
'Gender en diversiteit' zal ondergebracht worden in de studiegebieden Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, Taal- en letterkunde, Geschiedenis, Economische en toegepaste economische wetenschappen & Politieke en Sociale wetenschappen.
Veranderingsprocessen onderkennen en ondersteunen
Bedoeling van de opleiding is gender- en diversiteitsexperts opleiden die vanuit een solide theoretische basis, veranderingsprocessen kunnen onderkennen en deze ondersteunen. De Vlaamse universiteiten zullen hun kennis en bevindingen bundelen om theoretische diepgang en thematische breedte te kunnen garanderen.
Verplichte vakken en een aantal keuzevakken zullen zorgen voor de theoretische verankering van de opleiding. Een stage en een masterproef zullen fungeren als sluitsteen van de opleiding.
De voorbeelden waarin masters van de opleiding 'Gender en diversiteit' ingeschakeld kunnen worden, zijn legio: 'Afgestudeerden zouden kunnen werken bij overheidsinstellingen (lokaal, regionaal, nationaal, internationaal), bij de politie, de krijgsmacht, culturele instellingen, politieke partijen, vakbonden, onderzoeksinstituten en bij personeelsdiensten van (grote) bedrijven', besluit minister Smet.