WK-gangers moeten opletten voor muggen
Foto: AFP
In twee steden waar de Rode Duivels hun WK-groepsfase spelen, is er een verhoogd risico op een epidemie van dengue of knokkelkoorts. Wie op de camping van de Belgische fans vlak bij Rio de Janeiro verblijft, draagt maar beter lange mouwen om zich tegen de ziekteverspreidende muggen te beschermen.

In geen ander land krijgen zoveel mensen knokkelkoorts als in Brazilië. Bij een epidemie werden vorig jaar meer dan 6.500 Brazilianen ernstig ziek, meer dan 500 personen stierven zelfs aan de ziekte. Bij het WK dat over enkele weken in Brazilië van start gaat en waarbij meer dan een miljoen toeschouwers uit de hele wereld worden verwacht, dreigen er uitbraken van dengue, een griepachtige ziekte.

Ook voor de steden waar de Rode Duivels spelen, waarschuwen onderzoekers vandaag in het vaktijdschrift The Lancet Infectious Diseases voor de ziekte.

Dengue of knokkelkoorts is volop aan het oprukken in Zuid-Amerika. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat via muggen van mens tot mens wordt doorgegeven. In veel gevallen voelen de patiënten niets van de besmetting, ze blijven gespaard van hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn. Maar zo’n 5 procent van de patiënten wordt wel ernstig ziek. Voor één op de honderd besmette personen is de ziekte zelfs levensbedreigend: ze krijgen maagbloedingen of geraken in shock. Een vaccin tegen het virus bestaat nog niet.

Sinds vorig jaar al zijn experts bezorgd over een dengue-epidemie tijdens het WK. Een internationaal onderzoeksteam heeft nu voor 553 regio’s in Brazilië berekend hoe groot het risico op uitbraken is. 

Over de Rode Duivels zelf, die in hotels met airco verblijven, hoeven we ons geen zorgen te maken, zegt Marc Van Ranst, professor virologie aan de KU Leuven. ‘Muggen houden niet van het lawaai van airco’s. Maar op de camping voor de voetbalsupporters, vlak bij Rio de Janeiro, zal het wat anders zijn. Als je daar verblijft, draag je best lange mouwen en broekspijpen om je tegen muggenbeten te beschermen. En je moet je insmeren met goede muggenmelk.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig