Verdachte aangehouden in zaak Bende van Nijvel
Foto: Photo News

Er is een doorbraak in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Maandag hebben de speurders in Brussel een man van 68 jaar aangehouden. Die heeft volgens de speurders mogelijk deelgenomen aan de tweede en meest moorddadige reeks van Bende-overvallen, die van 1985. In 1997 werd de man al eens herkend via een robotfoto.

De onderzoeksrechter vaardigde dinsdag reeds een aanhoudingsbevel uit tegen de man. De procureur des Konings van Charleroi, Pierre Magnien, heeft op een persconferentie de aanhouding bevestigd. De procureurs-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, die belast is met het onderzoek, en van Bergen, Ignacio de la Serna, waren eveneens aanwezig.

Drie veroordelingen

De verdachte die maandag werd opgepakt, slaagde er sinds het begin van het onderzoek naar de Bende in om onder de radar van de speurders te blijven. De Brusselaar werd drie keer veroordeeld, in 1983, 1989 en 1992, telkens voor slagen en verwondingen. De man verscheen nooit voor een hof van assisen. Bij de laatste feiten viel er een dode, maar de rechter aanvaardde toen de notie 'uitlokking'. Verder zou hij bekend staan bij het gerecht voor nog een andere moord. Ook heeft de man een tijd in de cel doorgebracht, maar niet op het moment van de aanslagen van de Bende.

De Brusselaar heeft een interessant profiel wegens zijn gewelddadige karakter. Extreemrechts is hij niet. Hij verkeerde weliswaar in het Brusselse gangstermilieu, maar maakte geen deel uit van de kopstukken. De verdachte hield zich, wellicht gezien zijn leeftijd, al enkele jaren koest.

Magnien wees er op de persconferentie op dat het nog maar gaat om het begin van het onderzoek van een nieuwe piste. Zo zal er een nieuw DNA-onderzoek uitgevoerd worden. De verdachte zou als dader en mededader betrokken geweest zijn bij de eerste golf van misdaden van de bende en indirect betrokken zijn bij de tweede golf. 

In 1997 al eens herkend op robotfoto

De verdachte werd opgepakt omdat een Franse getuige hem heeft aangewezen, maar er zouden nog aanwijzingen zijn. De verdachte zou de Fransman hebben toevertrouwd dat hij betrokken was bij de moordpartijen van de Bende van Nijvel, maar ontkent nu de feiten. Wel werd hij door drie mensen in 1997 al eens herkend op basis van een robotfoto. Twee van die drie getuigen zijn inmiddels overleden.

De DNA-analyse kon destijds zijn betrokkenheid niet bevestigen. Met nieuwere technieken kan dat mogelijk wel. De raadkamer heeft intussen zijn aanhouding verlengd. Speurders zullen nu proberen alle sporen en andere technische elementen die ooit werden aangetroffen in verband met de Bende, te onderzoeken in verband met de opgepakte man. Zo wordt hij nu onderworpen aan een psychologische analyse om leugens te vermijden. 'Het onderzoek gaat voort à charge en à decharge en andere sporen worden nog steeds onderzocht', luidt het.

De Bende van Nijvel pleegde in de eerste helft van de jaren 80 een reeks van bloedige overvallen, voornamelijk op warenhuizen van Delhaize in Eigenbrakel, Overijse en Aalst. Dat gebeurde in twee vlagen: een eerste van eind de jaren 1970 tot 1983, de tweede in 1985. In totaal vielen daarbij 28 doden. Binnen anderhalf jaar wordt het dossier definitief afgesloten. De feiten zijn dan immers verjaard.