Eerste trailer nieuwe HBO-serie Dave Grohl gelost
Dave Grohl (Foo Fighters). Foto: John Shearer/Invision/AP

De Amerikaanse rockgroep Foo Fighters brengt deze herfst hun achtste studioalbum uit. De release ervan zal samenvallen met de lancering van de nieuwe HBO-serie van frontman Dave Grohl. Daarvoor is nu een eerste trailer op de wereld losgelaten.

Na maanden speculatie werd het nieuws midden mei bevestigd: Foo Fighters brengt een achtste studioalbum uit. De voorlopig titelloze opvolger van ‘Wasting Light’ uit 2011 wordt in de herfst verwacht en wordt uitgebracht via Roswell/RCA Records.

De release van het album zal samenvallen met de start van de nieuwe HBO-serie (Amerikaanse betaalzender, red.) van frontman Dave Grohl. Daarin zal te zien zijn hoe Grohl en de overige Foo Fighters acht legendarische muziekstudio's in de Verenigde Staten bezoeken. Hij duikt telkens in de ‘lokale identiteit’ en onderzoekt hoe die de identiteit van de muzikanten aldaar gevormd heeft.

Het zal voortborduren op Grohls documentaire ‘Sound City’, waarin Grohl een ode bracht aan een opnamestudio waar een groot aantal onvergetelijke klassiekers werden opgenomen. Muzikanten als Paul Stanley (Kiss) Ian MacKaye (Fugazi) en Joe Walsh (The Eagles) komen in de serie aan bod, en onder meer een bezoek aan de Rancho de la Luna in Joshua Tree staat op het programma.

HBO heeft intussen een eerste teaser voor de documentaire gelost. 'Het begon allemaal met het idee om onze liedjes in verschillende studio's over het hele land op te nemen', vertelt Grohl. Het eindresultaat is een 'muzikale kaart van Amerika'.

In een eerder interview liet Grohl al verstaan dat hij met 'Sound City' gemerkt had hoe goed muziek en documentaire samengaan. 'De verhalen geven meer diepte aan de nummers. Daardoor is een sterkere emotionele band mogelijk.' Hij dacht 'dat wil ik nog eens doen', maar in plaats van het voor één studio te doen, reist hij deze keer het land door.

Experimenteel

Volgens Dave Grohl wordt voor de nieuwe plaat duchtig geëxperimenteerd. Zo werden de teksten pas op de allerlaatste dag geschreven ‘om door de ervaringen maximaal geïnspireerd te zijn’.

Ook nu weer zit producer Butch Vig aan de knoppen. Hij was al de knoppendraaier voor Nirvana’s legendarische album ‘Nevermind’ (1991), en hij producete ook het laatste Foo Fighters-album. De man is geen vreemde voor het geëxperimenteer van de groep - ‘Wasting Light’ werd volledig analoog opgenomen.

‘Het gaat goed, en het klinkt anders’, liet Vig eerder al verstaan. ‘We hebben het opnameproces in de mixer gegooid, en dat zorgt voor een nieuw geluid. Het is uitdagend, maar ook spannend.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in