Stoffelijk overschot Dehaene onderweg naar België
In deze auto wordt het lichaam van oud-premier Dehaene vervoert uit het ziekenhuis Quimper naar Vilvoorde. Foto: belga

Jean-Luc Dehaene zal op 23 mei om 11 uur een staatsbegrafenis krijgen in Vilvoorde. Het lichaam van de voormalig premier zou dankzij ingrijpen van de ambassade nu al teruggevoerd worden naar België. Dehaene stierf gisteren in Frankrijk.

Dehaene was in Frankrijk op vakantie met zijn echtgenote en vrienden. De oud-premier werd bij een bezoek aan de koekjesfabriek Le Glazik van de Lotus-groep in Briec onwel. De verantwoordelijken van de fabriek staakten het bezoek en belden een ambulance, die Dehaene overbracht naar het ziekenhuis van Quimper. Daar overleed hij enkele uren later.

Het lichaam van de voormalig premier werd bewaard in het ziekenhuis van Quimper, maar zou ondertussen naar België onderweg zijn. De familie Dehaene is eerder vandaag al naar België teruggekeerd.

Doordat er nog heel wat formaliteiten geregeld moesten worden, leek het erop dat Dehaene pas over enkele dag zou gerepatrieerd worden. Dankzij de medewerking van de Belgische ambassade en de Franse autoriteiten kon Dehaene echter sneller teruggevoerd worden.

Dehaene zal volgende week vrijdag 23 mei een staatsbegrafenis krijgen. Die zal plaatsvinden in de kerk van Vilvoorde. Donderdag is er kans op groeten in het plaatselijke gemeentehuis.

In Vilvoorde, waar Dehaene tussen 2001 en 2007 burgemeester was, wordt vandaag een rouwregister geopend. Iedereen kan er terecht op het stadhuis. Ook op het hoofdkwartier van CD&V in de Wetstraat kan een rouwregister getekend worden.