Jean-Luc Dehaene overleden
Jean-Luc Dehaene Foto: Filip Claus

Voormalig premier Jean-Luc Dehaene (73) is overleden. Dat hebben zoon Tom Dehaene en zijn partij CD&V bevestigd. Dehaene stierf na een val in Frankrijk.

'Dehaene was op vakantie in Frankrijk met zijn echtgenote en vrienden. Ten gevolge van een val is hij daar overleden', laat zijn partij CD&V weten in een persbericht.

De oud-premier werd onwel toen hij een bezoek bracht aan de koekjesfabriek Le Glazik van de Lotus-groep in Briec, legt fabrieksdirecteur Marc Berger uit. Dehaene, die tot maart 2011 bestuurder was bij Lotus, gaf een vermoeide indruk bij zijn aankomst aan de fabriek. 'Hij was vermoeid en werd kort na het begin van het bezoek onwel.' De verantwoordelijken van de fabriek staakten het bezoek en belden een ambulance, die Dehaene overbracht naar het ziekenhuis van Quimper.

De ex-premier werd begin maart nog geopereerd voor pancreaskanker, maar die operatie verliep toen goed. 'Het was een beginnend gezwel, zonder uitzaaiingen. Met preventieve chemo bestaat de kans dat ik er niets aan overhoud. Op mijn insuline-inspuitingen na ga ik dan vrij gewoon kunnen leven', zei Dehaene daarover in een interview met onze krant.

Leider van twee federale regeringen

Dehaene werd geboren werd op 7 augustus 1940 in Montpellier. Hij behaalde licentiaatsdiploma's in de rechten en economie. Via het ACW en de CVP-jongeren rolde Dehaene in de politiek. Vanaf 1971 werkte hij op verschillende ministeriële kabinetten als medewerker en later als kabinetschef.

In 1981 werd Dehaene onder premier Wilfried Martens voor het eerst minister, van Sociale en Institutionele Zaken. Van 1992 tot 1999 was hij premier van ons land en leidde hij twee regeringen. Twee belangrijke verwezenlijkingen waren daarbij de staatshervorming rond het Sint-Michielsakkoord en de voorbereidingen voor de invoering van de euro.

De dioxinecrisis en de zware verkiezingsnederlaag voor CVP betekende het einde van Dehaene in de nationale politiek. . Na zijn afscheid als eerste minister werd Dehaene in 1999 tot minister van Staat benoemd. Tussen 2000 en 2007 was hij burgemeester van Vilvoorde en in 2004 werd Dehaene Europees parlementslid. Daar nam hij onlangs afscheid.

Vier kinderen, tien kleinkinderen

In 1965 trouwde Dehaene met Celie Verbeke. Samen kregen ze vier kinderen. Zoon Tom Dehaene stapte later ook in de politiek voor de christendemocraten. Ondertussen was Dehaene ook grootvader van tien kleinkinderen.