RECENSIE. Copperhead, drie gins in een fles
Foto: rr
Er is een nieuwe Belgische gin geboren. Dat zinnetje wordt de laatste maanden meer en meer geschreven. Er zijn onderhand al een vijftiental Belgische gins op de markt. Om zich echter te onderscheiden op een wereldmarkt van honderden verschillende gins wagen sommige (vooral buitenlandse) merken zich aan al dan niet exotische - of is het eerder onorthodoxe - additieven, gaande van olijven, mandarijntjes, aardappelen tot een authentieke Engelse regenworm toe. Dit is niet het geval bij de Belgische Copperhead gin.

De ‘geestrijke’ ouders van Copperhead zijn: Yvan Vindevogel, een succesvol ondernemer in de farmaceutica, en Bernard Filliers van de bekende jeneverstokerij uit Deinze. De lancering van de gin vond plaats tijdens een diner in het prachtige Damier Hotel te Kortrijk, waarvan Yvan ook eigenaar is. U kan ongetwijfeld al raden wat de aperitief was: Copperhead & tonic. Minder voorspelbaar was het feit dat elke gang van het overigens zeer lekkere diner, wel ergens gin bevatte. Het dessert werd zelfs geserveerd in een halve ginfles.

Drie blends

Jan Van Ongevalle (The Pharmacy, Knokke) presenteerde de gin aan onze tafel. Bij de Copperhead horen drie aromatische ‘blends’: kruidenmengsels in een pipetflesje (vergeet niet dat Mr. Vindevogel uit de farmaceutica komt).

Even dachten we dat het ‘bitters’ waren, maar op één na smaakten ze totaal niet bitter. Elk flesje geeft een andere smaak en functie aan de Copperhead. De ‘Aperitivum’ wekt de eetlust op, het ‘Energeticum’ geeft energie en het ‘Digestivum’ helpt de vertering. 4 tot 8 druppels maken een andere gin van de Copperhead.

Giftige slangen

Copperhead is gebotteld in een opvallende koperkleurige fles die doet denken aan een distileerkolom. Een copperhead is een giftige slang en moet verwijzen naar de slangen van de Caduceus staf, een bekend alchemistisch symbool uit de oudheid en nog steeds gebruikt in de geneeskunde. Vandaar dat de gin ook Alchemy Gin wordt genoemd.

De gin zelf is heel zacht en afgerond, heel gebalanceerd met een minimum aan botanicals. daarvoor dienen immers de ‘blends’, waar de rest van de botanicals inzitten. Zo kan je drie verschillende gins maken met een fles Copperhead en waan je jezelf een beetje alchemist. Een interessant concept dat ons wel aanstond.

Een fles Copperhead kost ongeveer 39 euro en bevat 50cl gin. We hopen dan ook dat u er de blends gratis bij krijgt.