Extra inkomsten van Verhofstadt veroorzaken relletje in Nederland
Verhofstadt onthulde dit weekend zijn affiche voor de Europese verkiezingen Foto: BELGA

Guy Verhofstadt heeft ‘niets stiekems’ gedaan en er is dus ook geen reden om zijn gedrag te veroordelen. Dat zei de Nederlandse premier Mark Rutte dinsdag in een reactie op de berichtgeving van het Nederlandse financieel-economisch nieuwsprogramma RTLZ over de extra inkomsten die de kandidaat-Commissievoorzitter opstrijkt.

Dinsdag berichtte RTL Z dat Verhofstadt de grootverdiener onder de kandidaat-voorzitters is. De Belgische liberaal verdient volgens de nieuwszender dit jaar zeker 230.000 euro bovenop zijn basissalaris als Europees parlementslid. Volgens Verhofstadt zelf komt de berichtgeving niet toevallig twee weken voor de verkiezingen.

Een maand geleden raakte al bekend dat Verhofstadt als bestuurder bij Sofina, een Belgische portefeuillemaatschappij, vorig jaar 130.500 euro bruto verdiende aan zitpenningen en vergoedingen. RTL voegt daar nu aan toe dat Verhofstadt bij het Nederlandse pensioenfonds APG in 2012 42.840 euro verdiende. Scheepvaartgroep Exmar maakte in 2013 60.000 euro over aan Verhofstadt, schrijft RTL.

‘Supergraaier’

Genoeg redenen voor PVV-leider Geert Wilders om de steun voor de kandidatuur van Verhofstadt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie direct in te trekken. De eurofobe Wilders omschrijft Verhofstadt als een ‘supergraaier’. Leider Emile Roemer van de linkse partij SP noemde de bijverdiensten ‘belachelijk, echt schandalig’. ‘Je zou het niet moeten willen. Dit is de man waar VVD en D66 zo’n groot fan van zijn.’

Rutte behoudt wel het vertrouwen in Verhofstadt, die ‘altijd open en transparant is geweest over zijn verdiensten.’ ‘Verhofstadt houdt zich aan de regels.’ Als leider van de Nederlandse liberale partij VVD steunt Rutte de kandidatuur van Verhofstadt.