Zwemmen en dansen maken even gelukkig als loonsverhoging
Foto: Photo News

Dansen, zwemmen en een bibliotheek bezoeken staan gelijk aan het geluksgevoel bij een loonsverhoging van tussen de 2.049 en 1.666 euro per jaar. Dat berekende de London School of Economics in opdracht van de Britse overheid.

Het Britse ministerie van Cultuur, Media en Sport wenste een waarde te koppelen aan cultuur en sport, die niet tot uiting komt in de prijsvorming op de markt. Die is er immers niet echt. Daarom gingen de onderzoekers te rade bij het Britse CBS, wat zoveel betekent als het nationale bureau voor statistiek. Die onderzoekscel vraagt de inwoners van het Verenigd Koninkrijk regelmatig welke waarde ze toekennen aan bepaalde activiteiten.

In het onderzoek komt zelf regelmatig dansen overeen met een loonsverhoging van 2.049 euro per jaar. Regelmatig zwemmen staat gelijk aan een loonsverhoging van 1.998 euro per jaar. Regelmatig gespot worden in de bibliotheek vertaalt zich in het geluksgevoel dat men krijgt bij een salarisverhoging van 1.666 euro per jaar.

Het onderzoek maakt ook duidelijk dat niet alle culturele- of sportactiviteiten bijdragen tot geluk. Zelf muziek proberen maken, staat gelijk aan een loonsverlaging van 1.530 euro. Hetzelfde geldt voor fitnessen. Dat komt overeen met het verdriet van een salarisverlaging van 1.616 euro.

Het onderzoek biedt de Britse overheid een leidraad om af te wegen welke culturele en sportieve activiteiten men dient te stimuleren.