Ben Memdé, preventieadviseur bij Belfius Insurance, zoekt het gevaar op.
Foto: Bart Dewaele
Hij heeft last van beroepsmisvorming, zegt hij. "Ik zie overal gevaar. Mijn vrouw zegt wel eens dat ik overdrijf..."

“Ik maak bij Belfius Insurance deel uit van een driekoppig preventieteam: een technisch adviseur, een preventie-adviseur en mezelf: een combinatie van beide. Technisch adviseurs maken risicoanalyses van producten. Preventie-adviseurs doen hetzelfde voor mensen. Wij zorgen voor de bescherming van werknemers."

"Statistieken zijn de kern van mijn job. Ze tonen ons waar de gevaren zitten. Cijfers liegen niet. Op basis van die gegevens stellen we een preventieplan op, voor alle lagen van de werkvloer. We zijn een beetje overal. Van het directieniveau tot de arbeiders op het terrein."

"Er zijn weinig jobs die zo alomtegenwoordig zijn. We moeten ook overal zijn. Gevaar zit ook overal. Ik heb last van beroepsmisvorming, ja. Ik zie overal gevaar. Dat is een knop die je niet kan omdraaien. Mijn kinderen die de trap op hollen? Dat kan niet, ik ken de gevolgen.”

Onderhandelen

“Mijn vrouw zegt wel eens dat ik niet mag overdrijven. Dan is het onderhandelen geblazen. Net zoals op het werk. Het gebeurt dat wij een preventieplan klaar hebben dat niet enthousiast onthaald wordt bij de klant in kwestie. Logisch ook: wij zijn de cijfermannen, zij doén de job. En dan komen wij even zeggen hoe het beter kan. Dat is ook onderhandelen."

"Achteraf blijkt het resultaat vaak goed. En niet alleen in cijfers. Kwantiteit en kwaliteit zijn in dit geval onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verbeteren de cijfers, dan ook de sfeer. Mensen worden meer open en gedragen zich beter. Super toch. Cijfers mogen de basis vormen van mijn job, het zijn de mensen waarvoor ik het doe."

"Om een bepaald niveau in deze job te bereiken, heb je een bepaalde basis nodig, maar sterke communicatieskills zijn veel belangrijker. Deze job is leiden, analyseren, organiseren, maar vooral communiceren. Dit werk doe je niet voor jezelf. Het gaat om het beschermen van collega’s, van mensen. Een verrassende uitdaging voor een ingenieur als ik. Machines werken met knopjes, mensen niet …”

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig