Virus Buitenlandse Zaken geïdentificeerd
Foto: REUTERS

Het computervirus dat Buitenlandse Zaken heeft aangevallen heet ‘Snake’. Het virus wordt door de veiligheidsdiensten aanzien als het middel bij uitstek van de Russen om de wereld te begluren. Bij Buitenlandse Zaken is de schoonmaak aan de gang.

Specialisten van de Militaire Inlichtingendienst hebben het ‘virus’ dat de computers van Buitenlandse Zaken heeft besmet, kunnen identificeren als ‘Snake’. Dat hebben betrouwbare bronnen aan De Standaard bevestigd.

‘Snake’ werd al ontdekt in eerdere dossiers van spionage in het buitenland waarvan de Russen de hoofdverdachten waren. Na de eerdere ontdekking werd het virus grondig geanalyseerd door experten. Dat maakte het voor de Belgische veiligheidsdiensten nu makkelijker om het te identificeren.

De spionnen – allicht de Russen – zouden in de computers van Buitenlandse Zaken via Snake al zeker één vertrouwelijk diplomatiek rapport over Oekraïne hebben kunnen onderscheppen. Het verslag in kwestie werd naar verluidt verstuurd via een onbeveiligde mailbox van een ambtenaar van Buitenlandse Zaken. Allicht is de schade wel nog groter dan dat ene rapport.

Snake of ‘Ouroboros’ wordt door specialisten aanzien als een van de meest performante spionagevirussen die er bestaan. Het virus kreeg de naam ‘Ouroboros’ omdat in de software een symbool uit de oudheid voorkomt. Dat symbool stelt een slang voor die in haar eigen straat bijt: de Ouroboros.

Een maand geleden was Snake nog internationaal nieuws toen een Brits onderzoeksbureau schreef dat tientallen computersystemen in Oekraïne door Snake besmet waren. Waaronder de computers van de regering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in