Diplomatie in digitale quarantaine
Foto: BELGA

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is tijdelijk van het internet afgesloten na de voorbije cyberinbraak. Dat schrijft De Tijd en is aan onze redactie bevestigd.

Niemand bij de diplomatie kan nog e-mailen of op het internet surfen, maar het intranet werkt nog wel. De maatregel moet het opkuisen van het systeem mogelijk maken.

'Via ons intranet kunnen we wel communiceren, met onze ambassades en consulaten', zegt woordvoerder Hendrik Van de Velde. Gemeenten kunnen wel geen paspoorten aanvragen. 'Daarvoor moeten ze via het internet op een van onze databases geraken en dat kan nu niet.'

De servers waren aangevallen door een virus waardoor gevoelige informatie kon worden gekopieerd. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet verstaan dat het hacken verband houdt met de crisis in Oekraïne. Vermoedelijk zitten Russische spionnen achter de aanval, maar daar is nog geen hard bewijs van.

Het federaal parket is een onderzoek gestart naar een cyberinbraak. Experts hekelen al laanger het tekort aan mensen en middelen voor cyberbeveiliging in ons land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in