‘Tandpasta en zeep schadelijk voor sperma’
Foto: shutterstock

Verschillende doordeweekse verzorgingsproducten hebben een negatief effect op de voortplanting. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Universitair Hospitaal in Kopenhagen. Onder andere bepaalde bestanddelen van tandpasta en zeep tasten het sperma aan.

Uit onderzoek van professor Niels Skakkebaek van het Universitair Hospitaal in Kopenhagen - gespecialiseerd in onvruchtbaarheid - blijkt dat een op de drie veelvoorkomende chemicaliën in het huishouden, zoals plastic, zonnecrème of schoonheidsproducten, het vermogen van de spermacellen ‘significant’ aantasten. Het is de eerste keer dat het negatieve effect van door de mens gecreëerde chemicaliën op sperma bewezen wordt.

Volgens Skakkebaek beïnvloeden de chemicaliën het zwemgedrag van de spermacellen, die daardoor enzymen lossen die nodig zijn om een eicel binnen te dringen en te bevruchten. Daardoor wordt het sperma onvruchtbaar. Hoe groter het aantal schadelijke chemicaliën, hoe meer de spermacellen aangetast worden.

‘Deze bevindingen zijn zorgwekkend, aangezien de chemicaliën mogelijk gevaarlijker zijn dan voorheen gedacht’, aldus Skakkebaek, die in 1991 al aantoonde dat de hoeveelheid menselijk sperma in minder dan 50 jaar met 50 procent is afgenomen. ‘Toch moeten toekomstige studies uitwijzen of onze bevindingen effectief verantwoordelijk zijn voor de wijdverspreide, afgenomen vruchtbaarheid.’

De wetenschappers die het onderzoek uitvoerden, ontwikkelden gelukkig ook een methode om de schadelijke chemicaliën te detecteren. Die kan overgenomen worden door de instanties die de veiligheid van de producten moeten beoordelen.