Vlak voor verkiezingen regelt Onkelinx erkenning homeopathie
Foto: reporters
Op de valreep – twee weken voor het einde van de regeerperiode – publiceert de minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS), vandaag een koninklijk besluit in het Staatsblad dat de homeopathie erkent en zegt hoe homeopaten geregistreerd kunnen worden. Tevredenheid valt echter nergens te horen.

Het besluit zegt vooral wie onder welke voorwaarden geregistreerd kan worden als homeopaat: dat zijn in beginsel alleen artsen, tandartsen en vroedvrouwen, en die moeten naast hun gewone opleiding aan een universiteit of hogeschool nog een opleiding homeopathie gevolgd hebben. Dat zijn 400 uren theorie en 200 uren stage voor een arts. Verder wordt bepaald hoeveel uren bijscholing ze elk jaar moeten volgen.

Het probleem is dat die opleidingen nog niet bestaan aan de universiteiten en hogescholen, en dat het er ook niet naar uitziet dat die er snel zullen komen. 

Het koninklijk besluit sluit alle andere personen uit van de beoefening van de homeopathie, behalve een groep die van overgangsmaatregelen geniet. Maar die is zeer klein. Reden voor Robert Verstraeten, voorzitter van de Liga Homeopathica Classica, om erg kritisch te zijn over het besluit. Net als Marc Moens van de artsenvakbond BVAS.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig