Bourgeois: ‘Iedereen kan wel eens een uitschuiver maken’
Foto: Photo News

Geert Bourgeois, Vlaams minister en N-VA-kopstuk in West-Vlaanderen, geeft toe dat zijn partijgenoot Jan Jambon zaterdag in de fout is gegaan.

Uit een kranteninterview werd afgeleid dat Jambon had beweerd dat volgens de N-VA werklozen die na drie jaar geen job vinden, eerst hun eigen middelen moeten aanspreken vooraleer ze recht krijgen op een leefloon. Er werd geopperd dat mensen in dat geval eventueel hun huis zouden moeten verkopen.

“Iedereen kan wel eens een uitschuiver maken en eens missen”, zei Bourgeois zondag in De zevendag dag (één) over Jambon. Zelf had Jambon zaterdag ontkend dat hij had beweerd dat iemand zijn eigen woning zou moeten verkopen.

“Het programma is gekend, de gezinswoning wordt uitgesloten van de middelentoets voor wie op de bijstand terugvalt”, zo benadrukte Bourgeois. “Iedereen heeft hier begrip voor, de partij heeft gisteren ook heel goed gecommuniceerd. Iedereen kan een klein foutje maken, ik heb dat ook al gemaakt.”

Bourgeois spreekt tegen dat de N-VA een hardvochtige partij is. “Wij trekken het leefloon zelfs op.” Ze stelt inderdaad een indexsprong voor, maar dat moet gezien worden als “een kleine inspanning die ervoor moet zorgen dat we er snel beter aan toe zijn”, aldus Bourgeois. “Het probleem met het N-VA-programma is dat we heel duidelijk zijn. Open Vld snijdt veel dieper.”

Gevraagd wie nu de kandidaat-minister-president van de Vlaams-nationalisten is, hijzelf of Liesbeth Homans, antwoordde Bourgeois dat dat pas op 26 mei, daags na de verkiezingen dus, aan de orde is.