De Russische kijkers van het Eurovisiesongfestival konden het optreden van de bebaarde travestiet Conchita Wurst uit Oostenrijk wel smaken. Dat blijkt uit de gedetailleerde stemresultaten die de organisatoren na de finale publiceerden. Rusland staat nochtans niet bepaald bekend als holebivriendelijk.

Mensenrechtenactivisten trekken regelmatig aan de alarmbel over de situatie van holebi’s en transgenders in Rusland. Hun rechten worden via wetgeving beperkt en er zijn meldingen van homofoob geweld. Maar de Oostenrijkse inzending kon de Russische kijkers blijkbaar wel bekoren, want ze eindigde er als derde in de televoting.

Conchita, die eigenlijk Tom Neuwirth heet, kende het minst succes in Estland. Daar kwam Oostenrijk pas als achtste uit de televoting. In alle andere landen duikt Conchita Wurst op in de top zes van de kijkers. In België eindigde de act op de derde plaats bij de televoting. Er is ook een professionele jury die voor de helft mee beslist.

Ook opvallend zijn de stemmen van de Russische kijkers aan Oekraïne en omgekeerd, ondanks de spanningen tussen Kiev en Moskou. In Oekraïne kwam Rusland, dat twee blonde zusjes naar Kopenhagen stuurde, als derde uit de televoting. Oekraïne was dan weer vierde in de Russische televoting. De stemmen van de inwoners van de Krim werden overigens om technische redenen nog als Oekraïens geteld.