Kittel zet meteen puntjes op de i in eerste Giro-sprint
Foto: Photonews
Marcel Kittel heeft de tweede etappe van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Duitse sprintkoning van Giant-Shimano was ruimschoots de snelste in een massaspurt in de regenachtige straten van het Noord-Ierse Belfast. Bouhanni werd tweede, Nizzolo derde. Michael Matthews neemt de leiderstrui over van ploegmakker Tuft. Morgen trekt de Giro-karavaan naar de Ierse hoofdstad Dublin.

Wielrennen op Sportwereld.be

Wat één lange promotievideo voor Noord-Ierland moest worden, draaide uit op een oersaaie regenachtige etappe van meer dan 200 kilometer met start en aankomst in de hoofdstad Belfast. 

Vier renners, waaronder onze landgenoot Sander Armée kozen, kozen al snel hat hazepad. De andere vluchters waren Maarten Tjallingii, Andrea Fedi en Jeffrey Romero. Ze bereikten een maximale voorsprong van 7'20 en onderweg raapte Maarten Trjallingii genoeg bergpunten om de eerste leider in het bergklassement te worden.

De Nederlander van Belkin bleek de sterkste in de kopgroep. Hij ging er op 8 kilometer van de streep in zijn eentje vandoor. Een leuke poging, maar de sprintersploegen lieten zich uiteraard niet verrassen. In de aangekondigde massasprint stond er zoals verwacht geen maat op Marcel Kittel. De Duitser sprintte met de vingers in de neus naar zijn allereerste ritzege in de Giro. Bouhanni werd tweede, Nizzolo derde. Zonder Cavendish, Greipel, Sagan en Démare lijkt voor Kittel de weg open te liggen naar een resem ritzeges in deze Giro. Voor de Duitser is het al de zesde zege van het seizoen. Hij won eerder dit jaar ook al zijn derde Scheldeprijs.

In de top zes van het klassement staan nog steeds de zes renners van Orica Greenedge die gisteren de ploegentijdrit wonnen. Michael Matthews neemt de roze trui wel over van ploegmakker Tuft. 

Uitslag

1  Marcel Kittel Giant 5:13:12
2  Nacer Bouhanni FDJ.fr
3  Giacomo Nizzolo Trek
4  Elia Viviani Cannondale
5  Roberto Ferrari Lampre
6  Manuel Belletti Androni Giocattoli
7  Ben Swift Team Sky
8  Michael Matthews Orica
9  Davide Appollonio AG2R
10  Tyler Farrar Garmin

Klassement

1. Michael Matthews (Orica)
2. Luke Durbridge (Orica) +3"
3. Ivan Santaromita (Orica) +3"
4. Svein Tuft (Orica) +3"
5. Pieter Weening (Orica) +3"
6. Cameron Meyer (Orica) +3"
7. Rigoberto Uran (OPQ) +"8
8. Gianluca Brambilla (OPQ) +"8
9. Pieter Serry (OPQ) +"8
10. Alessandro Petacchi (OPQ) +"8

Bekijk de volledige rituitslag en het klassement op de Giro-pagina van Sportwereld.be.