Verhofstadt met gedurfde affiche Europese campagne in
Foto: Open VLD

Open VLD heeft zaterdag zijn Europees programmacongres gehouden. De leden en militanten hechtten er hun definitieve goedkeuring aan het partijprogramma voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Op 15 dagen voor die verkiezingen werd ook de campagneslogan van lijsttrekker Guy Verhofstadt bekendgemaakt. 'Als hij spreekt, luistert Europa', menen de Open VLD’ers.

De Vlaamse liberalen kozen het Europees Parlement voor de organisatie van hun congres. De werkzaamheden werden geleid door Jan Terlouw, de Nederlandse auteur die de zevende opvolgersplaats kreeg op de Europese lijst van Open VLD.

In het verkiezingsprogramma wordt onder meer gepleit voor een Europese minister van Financiën, een unieke zetel voor het Europees Parlement en een Europees leger. Een partijlid in de zaal hield nog even een pleidooi voor het op termijn laten samenvallen van het voorzitterschap van de Europese Commissie en dat van de Europese Raad, maar Verhofstadt en vooral commissaris Karel De Gucht wezen erop dat dat volgens hen geen goed idee is.

Voorzitter Gwendolyn Rutten maakte bekend dat Verhofstadt, die niet alleen lijsttrekker is maar ook kandidaat-voorzitter van de Commissie, in Vlaanderen actie zal voeren met de slogan 'Als hij spreekt, luistert Europa'. 'Dat werd tijd, op veertien dagen van verkiezingen', grapte hij.

In zijn toespraak lichtte Verhofstadt nogmaals zijn programma voor de Commissie toe. Hij benadrukte dat een vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Verenigde Staten, waarover momenteel onderhandeld wordt, 'een ongelooflijke opportuniteit' is. 'Dit zou een markt van 800 miljoen mensen creëren, die dé standaard zou zetten voor de hele wereld.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in