Viktor Orban is door het Hongaars parlement zoals verwacht herkozen. De 130 afgevaardigden van Orbans regeringspartij Fidesz stemden zaterdag voor de rechtsconservatieve politicus, 57 vertegenwoordigers van de oppositie tegen hem. Orban (50) legde vervolgens de ambtseed af voor nog eens vier jaar, zijn tweede ambtsperiode op rij. Van 1998 tot 2002 was hij ook al eens regeringsleider.

Orban is in de Europese Unie omstreden, omdat hij volgens critici de democratische instellingen uitholt en op bedenkelijke manier omgaat met banken en concerns.

Zijn regeringspartij Fidesz had in april de parlementsverkiezingen gewonnen met 45 procent van de stemmen. In de nieuwe volksafvaardiging beschikt de partij dankzij veranderde kieswetten opnieuw over een grondwetswijzigende tweederdemeerderheid.

‘Het is tijd voor werk, het tijdperk van daden en handelen moet voortgezet worden’, zei Orban zaterdag in het parlement. De verkiezing in april heeft de ‘tweede omwenteling van het systeem’ van 2010 bevestigd, die ervoor heeft gezorgd dat ‘de Hongaarse economie niet op speculaties, maar op werk is gericht’. Over de kritiek van Brussel op zijn politiek zei hij dat Hongarije ‘geen gijzelaar is, maar een lid’ van de Unie, dat ‘eigen oplossingen’ omzet.

Orban wil zijn nieuwe regering pas later voorstellen. Volgens mediageruchten zou die ongeveer dezelfde samenstelling krijgen als het afscheidnemende kabinet. Zeker is in elk geval dat minister van Buitenlandse Zaken Janos Martonyi niet meer in de nieuwe regering zetelt.

Voor het parlement verzamelden zich zaterdag enkele duizenden aanhangers van Orban. Op grote schermen volgden ze de stemming in de plenaire zaal en de toespraak van de herkozen premier.