‘Cannabis Liberation Day’ in Antwerpen
De Dageraadplaats. Foto: Pol De Wilde - Corelio

In 200 steden wereldwijd, waaronder ook Antwerpen, vindt zaterdag 'Cannabis Liberation Day' plaats, een evenement dat mensen wil samenbrengen die een eind willen aan het verbod op cannabis.

Centraal staat dit jaar de legalisering van de drug in Uruguay en de Amerikaanse staten Colorado en Washington, een evolutie waardoor de organisatoren zich gesterkt voelen om ook elders op een ommekeer in het cannabisbeleid te hopen. In Antwerpen vinden er zaterdag ondanks het slechte weer de hele avond optredens en speeches plaats op de Dageraadplaats in de wijk Zurenborg.

De negende Antwerpse versie van 'Cannabisbevrijdingsdag' is een initiatief van de bekende vzw Trekt Uw Plant (TUP), een zogenaamde 'cannabis social club'. Die bezorgt haar leden tweemaandelijks de oogst van het persoonlijke cannabisplantje van elk van hen, en maakt op die manier gebruik van de ministeriële richtlijn die het bezit van één cannabisplant door een volwassene niet laat vervolgen. De omstreden vzw kreeg wel al tweemaal te maken met een rechtszaak, maar werd telkens in beroep vrijgesproken.

'Cannabisbevrijdingsdag' staat dit jaar meer dan ooit in het teken van de legalisering van cannabis. TUP ziet daarin een oplossing voor het probleem van 'de zwarte markt waar criminele organisaties van profiteren, met negatieve consequenties voor de volksgezondheid en de veiligheid van consumenten'. De vzw voelt zich gesteund door de vermelde buitenlandse voorbeelden en de binnenlandse steun van prominente academici als Paul De Grauwe, Jan Tytgat en Tom Decorte, die eind vorig jaar nog pleitten voor onder meer het afbouwen van de repressieve aanpak van cannabisgebruikers en het experimenteren met modellen van wettelijke regulering, al zou volgens hen tegelijkertijd gebruik ontmoedigd moeten blijven.